12

Tükettiğimiz besinler vücudumuzun fabrikası karaciğeri doğrudan etkiler. Dolayısıyla bilinçli beslenme bu organımız için hayati önem taşır. İşte karaciğer sağlığınız için tüketmeniz ve uzak durmanız gereken gıdalar…

1

Yulaf ezmesi
Bir sürü lif içeren gıdalar karaciğerinizin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olabilir. Gününüzü başlatmanın harika bir yolu olan yulaf ezmesi  kahvaltı seçeneğiniz için idealdir. Araştırmalar, karaciğer yağlanmasından uzak durmanız için yulaf yemenin iyi bir tercih olabileceğini gösteriyor.

3

Yağlı gıdalar
Patates kızartması ve fast food, karaciğeriniz için kötü bir seçimdir. Doymuş yağdan zengin gıdaları tükettiğiniz zaman karaciğer sağlığınızı bozarsınız. Çükhü en uç noktada  siroz olabilecek  karaciğerin enflamasyonuna bu besinlerin fazla tüketimi yol açabilir.

13

Brokoli
Karaciğer sağlığınız için diyetinize bol sebze ekleyin. Brokoli bu adımın bir parçası olabilir. Bazı araştırmalara göre bu sebze sizi alkolsüz yağlı karaciğer hastalığından korumaya yardımcıdır. Eğer haşlanmış brokoliyi  daha lezzetli bir hale getirmek istiyorsanız, parçalayıp dilimlenmiş badem, kurutulmuş domates, limon ve zeytinyağıyla salata yapın.

7

Şeker
İçeriğinde rafine şeker olan besinler karaciğerde yağlanma riskini artırır. Bunun nedeni, şekerin yağa dönüşmesidir. Yemeniz gerekenin üstünde rafine şeker tüketirseniz karaciğeriniz fazla yağ yapar. Uzun vadede, yağlı karaciğer hastalığı gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz. Karaciğerinize bir iyilik yapın, tatlılara beslenmenizde ara sıra ve çok az yer verin.

9

Kahve
Kahveyle güne başlamanın karaciğere faydası vardır. Araştırmalar, günde 2-3 bardak kahve içmenin karaciğerinizi, fazla alkol veya sağlıksız bir diyetten kaynaklanan hasarlardan koruyabileceğini gösteriyor. Bazı araştırmalar kahvenin karaciğer kanseri riskini düşüreceğini gösteriyor.

2

Yeşil çay
Bu çay kateşin denilen bir çeşit antioksidanla doludur. Araştırmalar karaciğer de dahil bazı kanser türlerine karşı bu antioksidanın koruyuculuğunu gösterir. Yeşil  çayı daha sıcak içerseniz daha fazla kateşin alırsınız. Buzlu çay ve hazır çayları da bulunan yeşil çayda  bu etki  çok daha düşük seviyelerde bulunmaktadır.

14

Badem
Fındık, badem, ceviz, kaju özellikle E vitamini için iyi birer kaynaktır. Araştırmacıların karaciğer için önerdiği besinlerin başında yer alırlar. Yağlı karaciğer hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabilirler. Özellikle badem  kalbiniz için de  iyidir. Hem ara öğünlerde hem de salatalarda kullanabilirsiniz.

5

Su
Karaciğeriniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri sağlıklı kilo vermektir. Gazlı içecekler veya spor içecekleri gibi şekerli içecekler yerine su içme alışkanlığı kazanın. Bu alışkanlığınızın sizi  her gün kaç boş  kaloriden kurtaracağına çok şaşıracaksınız.

Leave a comment